24. jūlijā Kalkūnes jaunajā kultūrvietā “August Platz” norisinājās Mājas kafejnīcu dienas. Tas ir pasākums, kurā saimnieces vilināja viesus ar mājas receptēm. Apmeklētāji varēja iepazīties ar tradicionālām latviešu, latgaliešu, lietuviešu, krievu un pat turku receptēm. Pasākuma galvenā idejas virzītāja Sventlana Smirnova šo vietu redz kā ģimenes atpūtas centru, kur var lietderīgi pavadīt laiku un no augstienes baudīt skaisto panorāmas skatu uz pilsētu. Viņa vēlas, lai vietējie uzzina savas dzimtās vietas vēsturi un biežāk sanāk kopā.
Šāda veida pasākums Kalkūnē norisinājās pirmo reizi, taču apmeklētāju skaits jau bija pietiekoši liels. Apmeklētāji visas dienas laikā veselām ģimenēm devas uz bijušās muižas teritoriju, lai izbaudīt lielisko laiku, nogaršot saimnieču gardumus un jautri pavadīt laiku.
Pie pašas ieejas viesus sagaidīja paša Svetlana ar miniceptuvi, kur viņa darina skursteņkūkas. Šī ēdiena tradīcijas nāk no Ungārijas, Rumānijas un Čehijas. Ideja par šīs vietas attīstību viņai ienāca prātā jau trīs gadus atpakaļ, kad muižas apkārtnes paskats bija bēdīgs. Bet tagad viesiem pat ir iespēja pieteikties ekskursijām, lai ne tikai izbaudīt ēdienus, bet arī uzzināt daudz vēsturisku faktu par šo vēstures notikumiem bagāto vietu.
Bijušā staļļa teritoriju Svetlanas ģimene nomā no privātīpašnieka. Pašu spēkiem tā tika iztīrīta no gružiem, par projekta līdzekļiem izveidoja tualetes, nelielu āra lapeni un vagoniņu, kur var pārģērbties viesmākslinieki. Caur LAD projektu iegādājās dārza mēbeles un virtuves aprīkojumu.
Mājas kafejnīcu dienās piedalījās arī Kalkūnes pagasta saimniece Jolanta Bāra. Viņa viesiem piedāvāja “Kalkūnu tēju pret slinkumu”. Tās sastāvā ir naktssveces ziedi, kuri pēc Ziemeļamerikas indiāņu ticējumiem palīdz pret slinkumu un resnumu. Tējas sastāvā ir arī aveņu lapas, muskatsalvija, upeņu lapas, u.c. augi, tādēļ to droši var saukt par arī par veselības tēju. Tāpat tika piedāvāta “Maršala Makdonalda zivju zupa”. Nosaukums ir cēlies no franču karaspēka, kurš kādreiz ir stāvējis pie Kalkūnes 19. gadsimta sākumā. To vadīja Maršals Makdonalds. Nostāsti vēsta, ka franču karaspēks vārīja zupu no Kalkūnes apkārtnē noķertajām zivīm (zivju zupas galvenie ingredienti – plaudis un līņi).
Saimniece Vineta no Naujenes kopā ar vīru, kurš ir dzimis Turcijā, klātesošiem stāstīja par turku ēdienu īpatnībām. Apmeklētājus viņi pārsteidza ar jēra gaļas sīpolu zupu (Soğan Çorbası), kas Turcijā ir ļoti populāra tieši ziemas periodā, lai nesaaukstētos un nesaslimtu. Darbīgai ģimenei Naujenes pagastā pieder arī saimniecība – paipalas, kazas, fazāni, vistas, arī zvērudārzs.
Cita saimniece viesiem piedāvāja gardos leišu cepelīnus ar sīpolu mērci, vecticībnieku draņikus, pelēkos zirņus, siļķi kažokā.
Pasākuma galvenā organizatore Svetlana skaidro, ka viņa vēl vērtēs vai pasākums bija pietiekoši pieprasīts, un tad septembrī vai tālākā nākotnē līdzīgi festivāli varētu atkārtoties.