Hover

Negaidīti priekšmeti no Raiņa un Aspazijas bibliotēkas Naujenē

 21.08.2024
Negaidīti priekšmeti no Raiņa un Aspazijas bibliotēkas Naujenē

No 26. augusta līdz 30. septembrim Augšdaugavas novada Naujenes bibliotēka aicina visus interesentus uz  izstādi “Negaidīti priekšmeti Raiņa un Aspazijas bibliotēkā”.

Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, ir aplūkojama Raiņa un Aspazijas unikālā personīgā bibliotēka. To veido vairāk nekā 6000 grāmatas 17 valodās, kas aptver visdažādākās literatūras un dzīves jomas – vēsturi, ģeogrāfiju, filozofiju, folkloru, literatūras un mākslas teoriju, jurisprudenci, latviešu un cittautu daiļliteratūru, dabaszinātnes utt., kā arī plašs laikrakstu un žurnālu klāsts. Sekojot Raiņa un Aspazijas vēlmei, bibliotēka ir pieejama izpētei.

Tomēr atsevišķas bibliotēkas grāmatas ir interesantas arī kā lietas pašas par sevi, turklāt tās glabā pavisam negaidītus atklājumus – tajās tīši vai netīši ievietotus priekšmetus, visbiežāk pavisam nesaistītus ar grāmatas saturu.

Izstādes apmeklētājiem ir iespēja no neparasta skatupunkta ielūkoties Aspazijas un Raiņa radošajā laboratorijā – bibliotēkā  un uzzināt, kas bijis noslēpts starp grāmatu lapām.

Grāmatās atrasto lietu ekspozīciju saturiski padziļina gleznotājas, ilustratores, operas un teātra scenogrāfes, kostīmu un filmu mākslinieces Ievas Jurjānes radītie mākslas darbi.

Izstādes apmeklētāji var arī iesaistīties sev interesējošās nodarbēs, piemēram, nodarbība sākumskolas vecuma bērniem “Žaniņa dabas grāmata: herbārijs”. Raiņa bibliotēkā bija arī daudz kaltētu augu un ziedu, viņa vaļasprieks bija herbārija veidošana. Nodarbība ietver bērniem piemērotu stāstu par izstādi, īsu stāstu par Raini un viņa dabas vērojumiem, kas atklājas dzejā, kā arī herbārija glezniņu/grāmatzīmju vai kartīšu veidošanas darbnīcu.

Dzejas dienu ietvaros Naujenes bibliotēkā tiks organizētas sekojošas aktivitātes:

11. septembrī plkst. 12.00 un plkst. 13.30 – “Žaniņa dabas grāmata: herbārijs”  (nodarbības sākumskolas vecuma bērniem). Un  plkst. 14.30 – notiks tikšanās ar Raiņa muzeja “Tadenava” pārstāvjiem, kuri stāstīs par izstādes “Negaidīti priekšmeti Raiņa un Aspazijas bibliotēkā” veidošanu un iepazīstinās ar  tajā piedāvātiem eksponātiem.

Tematiskās nodarbības un minētā izstāde būs pieejamas bibliotēkā pēc adreses Daugavas ielā 34, Kraujā, Naujenes pagastā, Augšdaugavas novadā. Ja Jums rodas jautājumi, tālrunis uzziņām ir 654 50246.

Negaidīti priekšmeti no Raiņa un Aspazijas bibliotēkas Naujenē