Hover

Purva taka Esplanādes parkā atkal atvērta apmeklētājiem

 01.08.2024
Purva taka Esplanādes parkā atkal atvērta apmeklētājiem

No 1. augusta Daugavpils iedzīvotāji un viesi var baudīt pastaigas pa purva taku Esplanādes parkā, jo ir beidzies putnu ligzdošanas periods, kas ilga no 1. marta.

Iepriekšējā nedēļā Komunālās saimniecības pārvaldes (KSP) darbinieki tikās ar Daugavpils Universitātes un Latgales zooloģiskā dārza speciālistiem, lai saņemtu rekomendācijas par Esplanādes purva takas infrastruktūras uzturēšanu. KSP aicina apmeklētājus saglabāt tīrību, izmest atkritumus tikai tam paredzētajos konteineros un nebojāt infrastruktūru.

Purva taka ir unikāls tūrisma un dabas izziņas objekts, kura garums ir aptuveni pusotrs kilometrs. Tā aprīkota ar vairākām skatu platformām un slēpņiem, kas ļauj vērot putnus un dzīvniekus. Taka atrodas Esplanādes mitrājā, blakus Latgales zoodārzam. Tā piedāvā divas iespējas pētīt purva dzīvi: mierīgu pastaigu pa labiekārtotu taku vai piedzīvojumu maršrutu pētnieka stilā. Takai ir vairākas ieejas:

  • pie skatu platformas paugura – no Esplanādes parka un Kandavas ielas puses;
  • pie Daugavas ielas gājēju ceļa – blakus notekūdeņu attīrīšanas iekārtu teritorijai;
  • pie Daugavas ielas gājēju ceļa – blakus suņu pastaigas parkam;
  • no Latgales zoodārza puses.

Apmeklējot Latgales mitrāja parku un Latgales zoodārzu Daugavpilī, var izmantot mobilo aplikāciju “Latgales Zoo-Mitrājs”, kas izstrādāta Latvijas vides aizsardzības fonda projektā. Aplikācijā darbojas IT-gids ar mākslīgā intelekta funkcijām. Tajā var atrast daudz izglītojošas informācijas par Latgales mitrāju parka un zoodārza dzīvniekiem, kā arī par retajām un invazīvajām sugām Daugavpils mitrāja parkā. Stendos ar kvadrātkodiem (QR) un interaktīvo 4D informāciju varēs iegūt papildu ziņas par apmeklējamo vietu.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru īstenoja investīciju projektu „Tūrisma un dabas izziņas objekta „Latgales purvāja biodaudzveidība” būvniecība Esplanādes purvājā”. Projekta mērķis bija izveidot kvalitatīvu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūru minētajā purvājā, veikt tā ekosistēmas atjaunošanu, tādējādi nodrošinot ilgtspējīga tūrisma pakalpojumu pieejamību un sekmējot pilsētas teritorijas un vietējo kopienu vajadzības pēc ilgtspējīgas, veselīgas ekosistēmas pieejamības pilsētvidē.

Informāciju sagatavoja: Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa, Komunālās saimniecības nodaļa, Latgales zoodārzs