Hover

Noderīga informācija par par makšķerēšanas noteikumiem Lielajā Stropu ezerā

 29.07.2024
Noderīga informācija par par makšķerēšanas noteikumiem Lielajā Stropu ezerā

Komunālās saimniecības pārvalde (KSP) atgādina, ka Lielā Stropu ezera teritorijā makšķerēšana no laivām un citiem ūdens transporta līdzekļiem atļauta tikai gaišajā diennakts laikā, ne agrāk kā vienu stundu pirms saullēkta un ne vēlāk kā vienu stundu pēc saulrieta. Savukārt visā ezera platībā makšķerniekiem nepieciešama licence, izņēmums ir tikai makšķerēšana no krasta un laivu piestātnēm, kur to var darīt bez licences. Šo noteikumu mērķis ir maluzvejniecības novēršana un dabas resursu aizsardzība.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Kononovs norāda: “Pamatojoties uz vispārīgajiem makšķerēšanas noteikumiem, Daugavpils valstspilsētas pašvaldībai ir tiesības aizliegt nakts makšķerēšanu Lielā Stropu ezera teritorijā. Šī aizlieguma mērķis ir novērst tīklu izlikšanu diennakts tumšajā laikā, lai aizsargātu zivju populāciju un nodrošinātu ilgtspējīgu dabas resursu izmantošanu. Savukārt licencēšanas sistēma palīdz kontrolēt nozvejas apjomu, kas veicina zivju populācijas atjaunošanos un samazina pārzvejas risku. No licencēm iegūtos līdzekļus KSP izmanto ūdens resursu apsaimniekošanai un zivju populācijas uzlabošanai.”

Makšķerēšanas licences var iegādāties vietnē www.manacope.lv vai klātienē KSP ēkā, Saules ielā 5A pieņemšanas laikā (otrdienās un ceturtdienās no plkst. 8.00 līdz 10.00).

Bezmaksas licenci var saņemt:

  • personas vecumā līdz 16 gadiem;
  • personas, kas vecākas par 65 gadiem;
  • personas ar invaliditāti;
  • politiski represētās personas;
  • ūdeņu krastu zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi;
  • personas, kurām piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss;
  • personas no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa;
  • personas, kurām piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība.

Licences īpašniekam ir pienākums reģistrēt katru lomu licences otrajā pusē vai vietnes www.manacope.lv sadaļā “Makšķerēšana” (ja licence iegādāta šajā vietnē). Licenci ar loma pārskatu jāiesniedz 5 dienu laikā pēc tās derīguma termiņa beigām. Ja loma pārskats nav iesniegts, KSP par konstatēto pārkāpumu informēs zivju resursu aizsardzības un uzraudzības iestādes.

Informācija par lomiem, ko norāda zvejnieki, tiek apkopota un ik gadu iesniegta valsts zinātniskajā institūtā “Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”. Minētā informācija nepieciešama, lai piedalītos zivju pavairošanas projektos un saņemtu līdzfinansējumu.

Licencētas makšķerēšanas ieviešana Lielajā Stropu ezerā pašvaldībai nodrošināja pieeju Latvijas Zemkopības ministrijas Zivju fonda resursiem. Ar šī fonda finansiālo atbalstu KSP īsteno projektus, kas vērsti uz zivju krājumu saglabāšanu un pavairošanu vietējās ūdenstilpēs. Šogad pavasarī trīs pilsētas ūdenstilpēs tika ielaisti 27 000 karūsu: 15 000 Lielajā Stropu ezerā, 10 000 Šūņu ezerā un 2000 Esplanādes ūdenskrātuvē. Savukārt aizvadītajā gadā tika izsniegtas 1195 makšķerēšanas licences: 398 dienas, 93 mēneša, 90 trīs mēnešu, 17 pusgada, 187 gada un 410 bezmaksas.

Gan nakts makšķerēšanas aizlieguma, gan licenču mērķis ir rūpes par vidi un dabas resursu aizsardzība. Maluzvejnieki rada būtisku apdraudējumu dabai, jo bieži izmanto nelegālas metodes, piemēram, tīklus, lai noķertu daudz zivju īsā laikā. Šāda rīcība nopietni apdraud zivju populāciju, samazina bioloģisko daudzveidību un izjauc dabisko līdzsvaru ūdenstilpē. Turklāt nelegālās makšķerēšanas laikā tiek nodarīti bojājumi ūdens ekosistēmām un citiem ūdens organismiem, kas var veicināt ekoloģisko sistēmu degradāciju.

Informāciju sagatavoja: Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa, Komunālās saimniecības pārvalde