Hover

MEDUMU PAGASTA SVĒTKI AR SĒŅU GARŠU

 03.08.2024
MEDUMU PAGASTA SVĒTKI AR SĒŅU GARŠU

Vai jums garšo sēnes? Tad  tiekamies  Medumu pagasta svētkos 18. augustā no plkst. 16.00 pie Medumu Tautas nama, lai iepazītu sēņu dzīves noslēpumu. Šogad svētku tematika ir sēnes, to vākšana un izmantošana, jo pagājušā gadā sēņu vākšana un izmantošana ir iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Sēņu vākšanas un izmantošanas tradīcijas Latvijā nododas no paaudzes paaudzē. Gandrīz katrā ģimenē ir aizraujoši sēņotāji, kuriem patīk gan lasīt sēnes, gan gatavot tās. Vēlamies šos procesus popularizēt arī Medumu pusē.

Svētkos jūs sagaida daudzas interesantas lietas un notikumi. Sāksim plkst. 16.00 ar dažādām aktivitātēm, viens no lielākajiem notikumiem – Ginta Gabrāna izstāde “Fungas kalns”. Šis mākslinieks – instalāciju meistars pazīstams ne tikai Latvija, bet arī visā pasaulē. Fungas kalns – mākslīgā neironu tīklā ģenerēta pasaule ar saviem kalniem, ielejām, upēm, mežiem, un, protams, kur vien nepaskaties, tur sēnes – cepurīšu sēnes, gļotsēnes, pūpēži, piepes. Jums ir lieliska iespēja apskatīt izstādi tepat Medumos!

Viena no izglītojošajām aktivitātēm būs tikšanās ar Latvijas Mikologu biedrību, kura piedāvās  dzīvo sēņu izstādi, spēles un darbnīcas. Izstādē varēs izzināt tuvējā apkārtnē sastopamās sēnes — gan ēdamās, gan neēdamās un indīgās. Atnesiet uz izstādi arī savu sēni, un mikologi palīdzēs noteikt tās sugu! Uzzināsiet, kā sēnes tika izmantotas pārtikā, mājsaimniecībā, amatniecībā, tautas ārstniecībā un rituālos. Katram būs iespēja pašam izmēģināt uguns iegūšanu ar krama un posas palīdzību.

Medumu rokdarbu pulciņš “Kaleidoskops” piedāvās radošās darbnīcas, kurās tiks radītas īpašas sēnes. Tiks prezentēta arī krāsaina,  brīnumsēņu taka, veidota no otrreizēja materiāla.  Amatnieks Valdis Grebežs piedāvās darbnīcu, kurā būs iespēja svētku laikā izveidot sev dekoru dārzam –  betona sēni (pieteikties var pa tālr. 27095164 (sms)).

Plkst. 19.00 būs skatāma pasakaina  izrāde “Sēņu slepenā dzīve” (Rīgas ielas teātris “Fikus”), tāpat skatītājus iepriecinās viesi no  Ilūkstes – Ilūkstes Kultūras un mākslas centra jauktais koris “Lašu koris”, dejotāji “Dance Mix” no Daugavpils un Kalkūnes pagasta jauktais vokālais ansamblis “Dedze”.

Pasākuma rozīnīte uz tortes – tērpu konkurss “Dzīvā sēne”. Tērpu demonstrētājas no Augšdaugavas novada pagastiem un citām vietām Sēlijā demonstrēs savus veidotos tērpus. Svētku laikā būs iespēja nobalsot par oriģinālāko tērpu autoru. Notiks uzvarētāju apbalvošana. Līdz plkst. 23.00 dejosim.

Secinājums – sēnes var dzīvot bez cilvēkiem, bet cilvēki nē. Sēnes ir visapkārt. Arī Medumu pasākumā tās būs, gan dzīvas, gan veidotas, gan “uzģērbtas”.

Nepalaidiet garām šo notikumu, tiksimies svētkos!

Projekts “Sēņu dzīves noslēpums” Nr. SKP2024/16 tiek īstenots ar Sēlijas kultūras programmas finansiālu atbalstu un tiek realizēts ar biedrību “Medumu Cerība”, sadarbībā ar Augšdaugavas novada Kultūras un Tūrisma pārvaldi

#sēlijassalas #sēlijaskultūra