Hover

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs gatavojas renovācijai

 22.03.2021
Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs gatavojas renovācijai

Šogad plānots pabeigt Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja atjaunošanas, renovācijas un pārbūves būvprojekta izstrādi, lai tuvākajos gados muzejs efektīvāk veiktu savas funkcijas un uzņemtu apmeklētājus ērtās, mūsdienīgās telpās.
Daugavpils Novadpētniecības un mākslas dibināts 1938. gadā. Tas ir viens no vecākajiem un lielākajiem muzejiem Latgalē. Muzejs atrodas ēku kompleksā Rīgas ielā 8, kas būvētas 1883. gadā jūgendstilā un ir Valsts nozīmes kultūrvēsturisks arhitektūras piemineklis. Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu nogalē muzeja telpas tika paplašinātas ar jaunu 2 stāvu piebūvi. Ņemot vērā vēsturisko ēku tehnisko stāvokli, krājuma un ekspozīciju telpu trūkumu, plānots veikt muzeja kompleksa pārbūvi, atjaunošanu un restaurāciju.

Jau 2018. gadā izstrādāts Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja kompleksa pārbūves, atjaunošanas un restaurācijas projekta mets. Līdz ar jauno vizuālo identitāti paredzētas arī izmaiņas telpu funkcionalitātē. Pārbūves rezultātā muzejs tiks paplašināts – izveidotas jaunas, mūsdienīgas un plašas telpas ekspozīcijām un muzeja krājumam, plašākas izstāžu un pasākumu zāles, ietilpīgākas muzejpedagoģisko nodarbību telpas, kā arī modernizēta restauratora darbnīca. Paplašinot muzeja krājuma telpas būs iespēja uzlabot priekšmetu uzglabāšanas, ugunsdrošības un kopējās muzeja drošības prasības. Atsevišķas muzeja priekšmetu kolekcijas plānots izvietot atvērta tipa krājumā, kas būs skatāms muzeja apmeklētājiem un tūristu grupām.

Muzeja pārbūve paredz arī jaunas galvenās ieejas izveidi un lifta izbūvi, lai muzejs būtu pieejams arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Izmaiņas piedzīvos arī pilsētnieku iemīļotais muzeja pagalmiņš. Paplašinoties muzeja krājuma telpām, pagalma platība samazināsies, tomēr tas kļūs funkcionālāks. Pagalma tiks uzstādīta pastāvīga skatuve, kā arī iekārtota atpūtas zona.

Muzeja atjaunošanas, pārbūves un restaurācijas būvprojektu izstrādā arhitektu birojs SIA “Mark Arhitekti”. Savā pastāvēšanas laikā uzņēmums izstrādājis dažādus projektus gan privāto ēku, gan nozīmīgu infrastruktūras objektu būvniecībā Latvijā un citās valstīs.

Projekta “Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja kompleksa pārbūve, atjaunošana un restaurācija” būvprojekta izstrādei nepieciešamais finansējums ir 174240,00 eiro. Šim nolūkam Daugavpils pilsētas domes 2021. gada budžetā iekļauti 26136,00 eiro. Savukārt, 18. martā Latvijas Ministru kabinets apstiprināja rīkojumu par atbalstītajiem pašvaldību investīciju projektiem valsts aizdevumu piešķiršanai Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai. Līdz ar to, Daugavpils pilsētas dome saņems 148104,00 eiro aizdevumu Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja projektam.

Tehniskais būvprojekts tiks izstrādāts jau šogad, pēc tam plānots darbs pie muzeja telpu dizaina projekta. Celtniecības darbi varētu sākties ne agrāk par 2023. gadu.

Informāciju sagatavoja: Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa